tiistai 7. elokuuta 2012

Kannattaako perustaa oma yritys vai laskuttaa laskutuspalveluita tarjoavan firman kautta?

Vuosien kokemus freelancer-työtä tekevien ihmisten parissa on tuonut usein eteeni kysymyksen kannattaako perustaa oma yritys tai rekisteröidä oma toiminimi? Olen koonnut alle asioita, joita omaa yritysta miettivän kannattaa pohtia kun harkitsee sitä laskuttaako oma työ laskutuspalveluita tarjoavien firmojen kautta vai perustaa oma yritys.
  • Kuinka pysyvää keikkaluonteisen työn tekeminen on? Mitä lyhytaikaisemmasta elämänvaiheesta on kyse sitä todennäköisempää on, että laskuttaminen laskutuspalveluita tarjoavan yrityksen kautta tulee sinulle helpommaksi ja halvemmaksi. Yrityksen (myös toiminimen) rekisteröinti kun maksaa ja vaatii paperityötä ja samoin sen lopettaminen.
  • Kuinka täysipäiväistä keikkaluonteinen työ on? Jos keikkaluonteinen työ on osa-aikaista ja siinä on taukoja saattaa työttömyysturva muodostua merkittäväksi syyksi laskuttaa oma työ laskutuspalveluita tarjoavan yrityksen kautta eikä omalla toiminimellä. Yrittäjänä työttömyysturvan saanti saattaa olla erittäin hankalaa kun taas käyttäessäsi laskutuspalvelua tarjoavaa yritystä olet juridisessa mielessä työtön.
  • Osaatko hoitaa oman yrityksen talousasiat itse? Jos oman yrityksen taloushallinnon ja kirjanpidon sekä veroasioiden hoito luonnistuu itseltäsi vaivatta, ei oma yritys välttämättä aiheuta sinulle merkittäviä lisäkuluja mutta jos joudut teettämään ne tilitoimistolla saattaa tulla halvemmaksi laskuttaa työ laskutuspalveluiden kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti